Odmianą dyni, która w naszym kraju znana jest dość krótko, jest dynia hokkaido. Kiedy się pojawiła, bardzo szybko zyskała jednak ogromną popularność. Wszystko za sprawą wyjątkowego smaku, doskonałych wartości odżywczych, a także szerokiego zastosowania w kuchni.

Dynia hokkaido to dynia niewielka (https://ranozebrano.pl/product-906-dynia-hokkaido-eko-ok-1kg). Na ogół nie przekracza ona trzech kilogramów. Można spożywać ją zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce cieplnej. Świetnie sprawdza się jako baza do zupy, a także alternatywa dla dodatków mięsnych.

Wartości odżywcze

Okazuje się, że ta odmiana dyni dostarcza wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem witaminy A, kwasu askorbinowego znanego bardziej jako witamina C, a także witamin z grupy B. Dostarcza również:

  • wapnia;
  • magnezu;
  • potasu;
  • fosforu.

Jest bardzo sycąca, a jednocześnie dostarcza niewiele kalorii. W stu gramach jest ich zaledwie trzydzieści siedem. Do tego dochodzi spora ilość błonnika, co sprawia, że pomaga regulować pracę układu trawiennego. Bez żadnych obaw mogą po nią sięgać osoby będące na diecie i zmagające się z cukrzycą.

Właściwości lecznicze

Z uwagi na zawarte w nich składniki odżywcze dynia hokkaido doskonale wpływa na nasz organizm. Z uwagi na znaczną zawartość beta karotenu bardzo silnie neutralizuje wolne rodniki. Spowalnia tym samym procesy starzenia się organizmu, chroni przed stresem oksydacyjnym. Wspomaga skutecznie pracę układu immunologicznego, a zawartość witaminy A sprawia, że troszczy się także o nasz wzrok.

Duża ilość błonnika sprawia, że pomaga regulować rytm wypróżnień. Dba o kondycję układu pokarmowego, nie pozwalając, aby na długo pozostawały w nim resztki jedzenia. Z dyni tej można przygotować sok, który świetnie upora się z większością pasożytów.

Co można przygotować z dyni?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z tej odmiany dyni przygotować zdrowe, a jednocześnie naprawdę smaczne frytki. Wystarczy dynię pokroić w słupki, skropić dobrą oliwą, posypać ulubionymi przyprawami, a następnie wstawić do piekarnika. Nadaje się ona doskonale również na puree. Jest bardzo kleista, co sprawia, że będzie ono miało kremową konsystencję. Warto wzbogacić je dobrej jakości oliwą z oliwek. Ta odmiana dyni świetnie zastępuje również ziemniaki. Sprawdza się więc jako dodatek do tradycyjnego obiadu. Wybornie smakuje zupa przygotowana z dyni i innych warzyw, doprawiona imbirem i gałką muszkatołową. Nadaje się także na rozmaite gulasze warzywne i dania jednogarkowe.

Dynia hokkaido to prawdziwy skarb. Na szczęście dzisiaj jej zakup nie stanowi już żadnego problemu. Jesienią i zimą znaleźć można ją praktycznie w każdym większym sklepie oferującym warzywa.

Food obraz autorstwa foodiesfeed - www.freepik.com